Brainport 2020 (juli 2010)

Juli 2010

Barometerscore 7,0

 

Mijn barometer is weer licht gestegen. Het herstel van de economie werd eerst alleen gedragen door ASML. Nu zie ik dat het beter gaat bij meer fabrikanten. Zij hebben meer orders bij de toeleveranciers. Die staan er echter qua cash niet zo goed voor als aan het begin van de crisis. Het opschalen gaat moeizaam en de banken zijn niet thuis. Gelukkig is groeien een luxueuzer probleem dan krimpen.

Hoe kan Brainport doorgroeien tot een technologische topregio in 2020? Die vraag stelde Maria van der Hoeven aan Brainport voorzitter Rob van Gijzel. Als je als regio wil excelleren dan zul je ergens uniek in moeten zijn. Iets sneller, beter of goedkoper doen dan wie dan ook in de wereld. Uniek zijn betekent een keuze maken waarin je goed bent. Maar kiezen is ook verliezen. Iets niet meer doen wat je vroeger wel deed. En dat is moeilijk.


Brainport excelleert in het ontwikkelen én maken van ’s werelds meest geavanceerde machines. De ‘High Tech Equipment’ uit Brainport is wereldwijd uniek. Het is ons grootste exportsucces en bepaalt onze leidende positie als wereldwijde innovatieve regio. We voegen hier de meest geavanceerde mechanica, elektronica, software, fysica, optica, mathematica en design samen in een machine die op de nanometer nauwkeurig werkt. Denk aan gevestigde bedrijven als ASML, FEI Company, Océ en Vanderlande in combinatie met de 300 high-tech toeleveranciers. In ons unieke ecosysteem ontkiemen ook nieuwe bedrijven. Spin-offs en -outs van de gevestigde bedrijven, universiteiten en TNO zijn de kansrijke grote níeuwe machinebouwers.

 

Ondernemersbarometer high tech industrie - juli 2010

Company movie

Sioux company movie UK